сряда, 10 август 2022 г.

Потребителска отговорност

През последните години се забелязват агресивни действия на авторитарните режими в Русия, Китай и Турция. Общото между тези държави е, че са управлявани от един лидер в продължение на дълго време. По една или друга причина няма смяна в управлението.

Хората в тези държави не живеят зле, но има какво да се желае и да се подобрява, но в същото време тези държави се активизирха в милитаризирането и опитват да играят роля на международната сцена чрез откровенна военна сила.

В Русия резултатът вече се видя, Китай също помпа мускули, Турция постоянно привлича внимание.

Моят личен отговор е, че светът няма нужда от подобни играчи и единственият начин да противодействам е като избягвам купуването на стоки от тези страни. Надявам се, че икономическото "охлаждане" ще ги накара да погледнат към вътрешните си проблеми и ще оставят света на спокойствие. 

Русия в лицето на Путин и Кремъл получи отогвор от запада, който напълно подкрепям. Аз лично принципно не ползвам руски стоки освен по косвен път: на бензиностанцията, енергия от природен газ или АЕЦ Козлодуй. Тук санкции не мога да наложа, защото нямам алтернативи и по-скоро ще разчитам на по-високо ниво: Правителство, Европейски съюз. Очакванията ми са материалите и ресурсите от Русия да бъдат ограничени или да се осигурят алтернативи така че да мога да избирам. В дългосрочен план решението е електрически автомобили и слънчева енергия.

По отношение на Китай е доста по-трудно да бъде ограничен, защото огромен брой стоки се произвеждат там, а освен това дори стоките да са произвендени на друго място то поне част от компонентите им вероятно са произведени в Китай. Като начало обаче се заемам да купувам стоки "Made in China" само при крайна необходимист или при липса на алтернативи.

По отношение на Турция има няколко области в които те присъстват на пазара:

Плодове и зеленчуци

Домакински уреди и телевизори

Туризъм

Дрехи

По всички тези категории има достатъчно алтернативи, така че достатъчно е да се проверява етикета. За съжаление това е проблем при покупките онлайн, така че тук препоръката към онлайн магазините е да показват етикета и къде е произведена стоката.  Хубавото, е че вече съм виждал онлайн магазини, които обявяват къде е произведен продутът. Очаквам това да стане масова практика.

Един поглед върху това какви стоки имам в домакинството:

Телевизор Toshiba, произведен в Турция. Алтернатива: LG, произведен в Словакия.

Лаптоп HP, произведен в Китай. Няма алтернатива... Очаквам някаква промяна и компаниите да започнат произодство в други държави. Тук голям шанс имат Африка и Латинска Америка.

Телефон Samsung, произведен във Виетанм. Случайно съм извадил късмет при покупката преди години, но адмирации за Samsung.

Преносим хард диск Toshiba, произведен във Филипините.

Готварска печка от Италия

Хладилник от Словения

Перална машина от Полша

Прахосмукачка от Германия

Преносим климатик от Китай - не можах да намеря алтернатива.

WiFi рутер от Китай - трудно, но успях да намеря алтернатива - Teltonika, произведен в Латвия.

Кафемашина от EU.

Градиснките ми уреди са "Made in China" и ще трябва да се корегирам в бъдеще.

Само времето ще покаже...

Няма коментари: