неделя, 19 ноември 2017 г.

Събитие за отбелязване

..
През изминалата седмица се возих на почистен трамвай - буквално трамваят на който се качих при обичайния си ежедневен маршрут беше измит отвън, а кабината си личеше, че беше почиствана наскоро. Вътре миришеше приятно на някакъв ненатрапчив почистващ препарат, нямаше нито една прашинка, дори на места, където обичайно се намира прах - под седалките или зад вратите. Отбелязвам тази случка като събитието на годината, защото е абсолютна рядкост трамваите да са почистени така добре - поне от гледна точка на моя опит. Ще отбележа само, че трамваите по тази линия не са нови и съответно са захабени от нормална употреба. Пътуващите по маршрута явно до толкова са свикнали с обичайната мръсотия, че не изглеждаше да забелязват този признак на цивилизованост - почистената мотриса. Считам, че именно заради занижените очаквания на пътниците, тези превозни средства биват почиствани толкова рядко и е почти невероятно, върпос на изключителен късмет, човек да се повози на чист трамвай. Явно липсва волята и нужната политика от високо ниво, които да наложат сътоветния стандарт за чистота в транспортните средства. За кратко в този ден имах усещането, че нещо се е променило, но в следващите дни стана ясно, че всички останли мотриси бяха все така "нормално" мръсни. Така и нямах повторния късмет да ми се падне чистия трмвай.
Надежда има все пак, защото се оказва, че някъде някой е в състояние да почисти трамвая както трябва. Трябва само това да започне да се прави целенасочено и по-често. Засега изглежда се прави само в някакви извънредни ситуации, вероятно при някаква периодична техническа проверка или нещо подобно.
Чистите трамваи са важни не само защото е по-приятно, но защото е по-здравословно. Особено сега в сезона на вирусите и настинките. Освен това, има смисъл повече хора да използват градския транспорт, а за това се иска той да бъде привлекателен с нещо. Чистотата е едно от тези минимални изисквания, което засега остава в зоната на желанията...ми.
Други желаещи?

..

Няма коментари: