петък, 24 юни 2022 г.

Правителството падна. Да живее правителството!

Добре е, че правителствто в крайна сметка падна. Очевидно коалицията е била невъзможна.. тук веднага ми присветна заглавие от Алфа рисърч от преди няколко седмици, че коалицията се лута между "Мисията невъзможна" и "Умирай трудно". Потвърди се, че мисията е била невъзможна и "умря". Това е добре, защото поне опитаха, видя се че не става и прекратиха опита на време.
Повече протакане щеше само да задълбае проблемите от неразбирателствата.
Важното е, че в този парламент се постигна двуполюсен модел - това на мен ми изглежда като голямото постижение на българския избирател.
Сега ще имаме ново правителство - то може да е от новото мнозинство на ГЕРБ, ДПС, Възраждане и ИТН. Може да се стигне и до нови избори и след това отново два основни варианта:
- Правителство водено от ПП
- Правителство водено то ГЕРБ

Хубавото е, че се оформиха два полюса и се видя кой, кой е. От тук нататък ще управлява който надделее.

В тази среда ролята на балансьор ще се опита да бъде партията на президента - Български Възход, защото тя не се вписва към нито един от създадените вече лагери.
Посланията и са анти-европейски и взамоидействие с тях трудно може да има. В този смисъл нови избори може да се окажат по-лош вариант - да върнат триполюсния модел
и да блокират излъчването на ново мнозинство.

Най-прекият път към демократизирането на България е ако се проведат нови избори и категорично спечели ПП. Тогава ще се променят хората и "схемите" на предишните управляващи. Тук акцентът ми е върху "предишните управляващи", защото които и да са те, добре е да се сменят след 4 или 8 години на власт.
Победа за ПП ще спомогне да се реформира и другия полюс - ГЕРБ определено имат нужда от освежаване - те трябва да покажат могат ли да съществуват без Бойко Борисов. Същото важи и за ДПС.
Загуба на евентуалните нови избори неминуемо ще тикне ГЕРБ към вътрешни промени. В дългосрочен план за ГЕРБ е по-добре да загуби, да бъде в опозиция и да изгради нов имидж без Борисов. В този смисъл дори привържениците на ГЕРБ могат да си позволят да преминат на страната на ПП и да създадат условия за промени в собствената им партия.

До колко България ще направи крачка напред зависи от избирателите и въпреки, че повечето от нас са вече уморени от толкова много избори напоследък, вероятно сме много близо до истински пробив и всъщност си струва сега да сме най-активни. Сега с малко усилия може да се постигне много.
Освен това след нас идват други поколения, които още нямат право да гласуват и на тях дължим основите на една по-добра България.

Ако въпреки предоставения ни сега шанс продължи да управлява ГЕРБ, то явно по волята на избирателя промяната ще се отложи.

 

Няма коментари: