неделя, 8 януари 2017 г.

Индикатори за напредък

Има доста източници и анализи относно индикаторите за състоянието на икономиката. Моите наблюдения са по-скоро от ежедневието и на база на спомени и сравнение с миналото.
И така моите 10 индикатори за напредък:

1. Магистралите - имаме вече повече от една магистрала и строителството на нови продължва, което е добър индикатор.
2. Нови или изцяло ремонтирани булеварди. Дупките се ремонтират сравнително бързо. Нови кръстовища. Инфраструктурата значително се подобри и спомага за избягването на индивидуалните конфликти и намаляване на напрежението при придвижване.
3. Трафикът в града се увеличи значително - стана 24/7.
4. Ремонтират се паркинги, тротоари, алеи и паркове.
5. Маркировката и знаците по пътищата се поддържат и са в сравнително добро състояние. Тук има какво да се желае, защото продължават да се правят нови пътища с някои абсурдно поставени знаци. На места, където статистически има концентрация на ПТП предупредителните табели са недостатъчно.
5. Подобри се културата на шофиране - автомобилите спират на пешеходна пътека в града. Има само единични случаи на разсеяни шофьори, които отнемат предимството на пешеходците. Тук обаче има какво да се желае защото културата по пътищата продължава като цяло да е ниска:
- Има доста агресивни шофьори - ускоряват прекалено в града, сменят лентите за да бъдат едно-две места по-напред на светофара, като рискуват прекалено сблъсък с друг, използва се клаксона не по предназначение, обикновенно, за да се влияе на решението на шофьора в автомобила отпред. На магситралите скъсяват дистанцията и присветват със светлините. На двупосчните пътища основен проблем е изпреварването, навлизането в насрещаната лента в завой, неспазване на дистанция. Основно културно различие с шофирането в Европа е присветването с фаровете - на запад, човекът, който присветва с фарове сигнализара по този начин на друг, че го вижда и му дава предимство да извърши маневрата си, в България присветването изразява точно противоположното - агресия, светвам ти защото съм с предимство и ще те ударя, ако продължиш или не се махнеш.
- Контролът и санкционирането на тези "агресивни" нарушения е недостатъчен.
6. Общината засажда нови дървета в града и се използва автоматично поливане на нови зелени площи. Тук също има какво да се подобри, защото през лятото е недопустимо да се полива сутрин и през деня при ярко сънце.
7. Значително се подобри градския транспорт - метро, автобуси, трамваи, тролеи. Разписанието е точно и има електронни табла почти навсякъде. Придвижването значително се улесни и времето за път лесно се детерминира. Пътуването стана по комфортно - наземния транспорт има отопление през зимата, а новите транспортни средства имат и климатик през лятото. Тук основния проблем е с почистването на кабините на наземния транспорт, където кал и прах си стоят със седмици (или има места, които си личи, че никога не са почиствани - зад вратите, под седалките, тавана, прозорците...)
8. Местните данъци и такси могат да се заплащат онлайн. Като цяло нарастват онлйан услугите от държавните институции. Това в допълнение на онлайн разплащането и услугите от ютилити компанниите (ток, вода, телефон, парно, интернет..)
9. Има болници и клиники в които здравеопазването е на ниво - разполагат със съвременна техника и методи на лечение, персоналът и лекарите вършат работата си професионално. Часовниците в клиниките работят и показват точно време.
10. Онлай вече могат да се пазаруват и хранителни стоки, това в допълнение на моногобройните стоки и услуги, които се предлагат онлайн и чийто брой постоянно се увеличава.

Няма коментари: