неделя, 6 ноември 2022 г.

От корицата на "Защо спим? Да отключим силата на сънищата"

"Какво е сънят? Мнозина от нас го смятат за загуба на време, необходимо зло. За други е средство за презареждане. За трети сънят е мистерия...

Според Матю Уокър сънят е суперсила. Изтъкнат невролог и експерт по въпросите на съня, той дава ново разбиране за жизненоважната функция на спането и сънуването. Синтезирайки десетилетия изследвания и клинични практики, Уокър доказва, че спането е не просто необходимост, а най-добрия ресурс, с който разполага човекът. Сънят усилва когнитивните ни умения - за учене и вземане на логични решения. Той рекалибрира емоциите, възстановява имунната система, настройва фино метаболизма и регулира апетита ни. Сънуването смекчава болезнените спомени и създава пространство на виртуална реалност, в което мозъкът смесва стари и нови знания, пробуждайки креативността ни.

Уокър дава отговор на важни въпроси относно съня: как му се отразяват кофеинът, алкохолът и сънотворните? Защо моделът ни на спане се променя с годините? Как да впрегнем съня, за да подобрим ученето, настроението и енергийните си нива; да регулраме хормоните, да предотвратим рака, болестта на Алцхаймер и диабета? Благодарение на съня можем да забавим стареенето, да увеличим дълголетието и да повишим ефективността, успеха и продуктивността на бизнеса си."

Оказва се, че сънят е привилегия на съвременното общество, която трябва да уважаваме и пазим. Здравословното хранене и спорт не са достатъчни за здравословен начин на живот, ако не се допълват от редовен сън. Наскоро прочетох заглавие, че в Калифорния обмислят да въведат по-късен час за започване на учебните заниятия на учениците, за да имат възможност децата да се наспиват по-добре - достатъчна индикация за значението, което започва да се отдава на темата. 

Няма коментари: