понеделник, 13 февруари 2017 г.

Данъчни облекчения

..

Държавата дава 20лв. помощ за дете на година, но под формата на данъчно облекчение - за едно дете годишната данъчна основа се намалява с 200лв, за две деца - с 400лв, за три деца - с 600лв.

Идеята тези 20лв. да не се дават директно, а под формата на данъчно облекчени ми допада. Признавам си за първа година ще се възползвам. В моя случай има два начина да кандидатствам:
1. Чрез декларация до работодателя - подава се през месец Ноември и съответно съм пропуснал.
2. Чрез данъчна декларция, чиито срок за подаване е до края на м. Април.

Вече си подадох годишната декларация и съответно трябвада ми платят 20лв (10% от 200лв, с колкото се намалява годишната данъчна основа).

Излишно е да споменавам че, 20лв на дете на година не звучи добре. Искрено се надявам обаче всички деца да си получат тези пари, а не да останат за ползване в бюджета. Ако има 1 милион деца то това прави 20 милиона лв. детски помощи, така че е редно сумата да отиде по предназначението си.

Тук въпросът опира и до данъчната култура, защото наред със задълженията трябва си ползваме и облекченията, за които ообаче трябва малко да се поинтересуваме.
Попълването на годишна данъчна декларация по Интернет е значително улеснено и не отнема много време.
Надявам се процентът на усвояване на детските помощи да е голям и в бъдеще стойността да достигне по нормални суми съизмерими с 200лв на година. В идеалния случай би трябвало помощта да се равнява на нетно 2000лв на дете на година, но реалистично погледнато сме доста далеч от подобен сценарий ...., а може и да греша.

..

Няма коментари: