неделя, 17 април 2011 г.

Brain Storm

Има протест срещу високите цени на горивата - за първи път изглежда организиран по европейски образец. Цивилизован с демонстрация на бензиностанциите, досущ като протеста в Европа от преди две-три години. Като гледам обаче ефект голям няма, а и не очаквам да има. Цените на петрола вървят нагоре и да спадат май никой не иска. Изглежда и криза, за да няма цените му трябва да са около днешното ниво. Аз поне очаквам ново повишение - все пак трябва да се пробва максимума от преди няколко години и цена от 3 лв за литър бензин би изглеждала нормално. А знаем цената лесно скача, но трудно спада ;). Вместо протести обаче одобрявам алтернативата - велосипед.
В Младост вече активно се изграждат велосипедни алеи. Подкрепям проекта с две ръце - за. Скоро ще се види колко струва да се направи определено нещо и до колко се ползва, т.е. е обществено полезно. Перфектен пилот за планиране на евентуално бъдещо разширение - може би и със собствено финансиране - защото имаме и Фактор и евентуално алеи във всеки град. Аз вече се оглеждам за колело втора ръка - градски тип с 6-8 скорости за до 200лв.
Направи ми впечатление,че за първа година от доста насам, нямаше типичната "пясъчна буря" за улиците на София. Благодарение на усърдно метене и "нов" метод за събиране - пясъкът от улиците този път не полетя във въздуха заедно с първите пролетни ветрове. Още една причина карането на колело в града да изглежда... здравословно.
Малко жалко е обаче, че на фона на пазарната ни икономика си признахме, че сме бедни. Не можем да си позволим да плащаме за почистване на града, затова с общи усилия и под строй едва ли не трябваше да почистваме доброволно - безплатно. Ако евтиното излиза скъпо, то в случая не знам... Да не говорим за импровизирани градинки и оградки, каквито няма да видите в нито едно списание - говорят за огромен, но неправилно използван потенциал. Градът изглежда по-чист, но и духът на комунализма не си е отишъл. Питам се децата дали да спят спокойно?
Иначе ако е чисто, подредено, с улици без дупки и локви, т.е с работеща канализация и автомобили, паркирани някак си по-логично човек няма как да отрече европейски ни вид.
Пътувам или не, купувам си месечна карта за цялата градска мрежа - моят принос за модернизирането на транспорта. София има метро и това я прави един модерен, космополитен град. Може би нашият еквивалент на NY. Както се казва "това трябва да е духът.."



И какъв е този дуализъм - да се пише и на английски и на български?!
"Писането на кирилица във форума е задължително. Мненията написани на латиница или със замяна на букви с цифри (например Ч с 4, ш с 6) ще бъдат коригирани от Модератор. При последващо публикуване на мнения в нарушение на правилата, те ще бъдат изтривани."

Кой би се наел в навечерието на 24-ти Май да обяви приемането на Латиницата и Английският за втори официален (задължителен) език. Абсурд! От векове това е страната на пазителите на Кирилицата. Не! Днес това ни превръща в стрната на непросветените.

Няма коментари: