събота, 10 януари 2009 г.

Прогноза за световната потребителска криза

Банките в щатите имаха много пари и понеже нямаше какво да ги правят, раздаваха кредити. Потребителски и ипотечни. Така беше и при нас и на всякъде. Раздадоха се много пари, повечето от които се "наляха" в имотния балон. Когато той се спука дойде финансовата криза. Банките получиха ипотекирани имоти, които се продават на далеч по-ниски цени от платените на строителните предприемачи пари. Пазарът на имоти явно е бил надценен. Като гледам и при нас има доста постройки, които ще останат празни.
Оказа се, че и при автомобилите балонът се е издул прекалено. Много коли се произвеждат, а няма кой да ги кара. И при нас доста се задръстихме по улиците, тротоарите, та и в градинките дори.
Който каквото успял да купи, това е! Който спечелил - спечелил. Сега нито ще строим, нито ще караме нови автомобили, а ще връщаме кредитите.
Е да, ама като намалява потреблението, то няма и смисъл да се произвежда. Та започват съкращенията - първо в индустрията. Съкращава се производството, съкращава се и персонала. Това обаче означава, че все повече взети кредити няма да се върнат, т.е. финансовата криза ще се задълбочава. Наред с това и потреблението ще намалее - ще се купуват основно стоки от първа необходимост. Така и икономическата криза ще се задълбочава - някои ще фалират, други ще намалят производството до нивото на реалното потребление в условията на ужесточен пазар. Безработицата ще нараства и все повече стоки и услуги ще се избягват от потребителите. Така както се сринаха индексите на световните борси, така ще се срине и сегашния начин ни на живот. Звучи песимистично, но се е случвало и преди, значи може да се случи и сега. В подобна ситуация всики ще изгубим. Тези, които имат капитал няма да имат къде да го вложат, за да печелят. Тези, които произвеждат ще фалират или ще са на загуба. Парите и стоките ще се обезценят. Тези които разчитат на имоти или ще спрат да печелят или ще печелят недостатъчно. Тези които работят ще стават все по-малко и няма да печелят добре. Хората, които ще разчитат на помощи ще стават все повече.
На мен това ми звучи като потребителска криза или още криза на консуматорското общество, а може би и на неговия край. Бяхме добре досега и се развивахме благодарение на потреблението. Светът ще оцелее само ако има потребление. А за да има потребление трябва да има платежоспособни крайни потребители. Няма по-справедлив в оценката на пазара от крайния потребител. Потребителят определя кое е добре и кое - не, кой ще оцелее и кой ще фалира.
Не ни трябва нищо друго освен спасителен план за крайния потребител. Парите просто трябва да се върнат при потребителите преди да е станало късно. Да видим!

Няма коментари: