събота, 29 март 2008 г.

Моят избор: пролетно почистване

От 07-ми до 18-ти Април ще се проведе пролетното почистване на София. Признавам не съм участвал досега. Какво приканват обаче от общината - да си почистим около блоковете, а клоните и обемистия домашен боклук да оставяме в близост до кофите за смет. Това за клоните и обемистия домашен боклук е добра идея, но проблемът е, че нямаме възможност да избираме. Само веднъж в годината ли да си изхвърляме обемистия боклук? Ами като започнат летните ремонти? Трябва да складираме боклука и да го изхвърлим на пролет. Не става така. Хубаво е да се организира почистване и извозване на отпадъците, но по-често.
В последните години тече и усилена кампания за подмяна на дограмите на жилищата и саниране. Лошо няма, но къде отиват старите прозорци? В повечето случаи се складират по площадките на етажите в блоковете. Защо? Ами нямаме избор. Ако си останат на етажа - лошо. Някой може да се нареже в тях. Ако ги изхвърлим - пак лошо. Никой няма да извози стъклата и те стават опасни за още по-голям брой хора.

Това се нарича ограничен избор. Затова целогодишно покрай кофите за смет се търкалят какви ли не едрогабаритни отпадъци. Затова не сте виновни вие, а общината.

Няма коментари: